Orlov let


Izvirni zapisi govorov in razprav v Londonu, Amsterdamu, Parizu in Saanenu

V knjigi Orlov let se Krišnamurti spoprijema s temami, kot so svoboda, sprememba, mir, nasilje in nenazadnje transcendentalno. Krišnamurti ne izbira besed, ko govori o nesmiselnosti človeškega konflikta in o ranah, ki si jih zadajamo sami.

Džidu Krišnamurti je eden od največjih duhovnih in filozofskih mislecev, ki jih pozna naš svet. Njegov vpliv so čutili Eckhart Tolle,

22,00

Avtor

Šifra: 12667 Kategoriji: ,

Opis

Izvirni zapisi govorov in razprav v Londonu, Amsterdamu, Parizu in Saanenu

V knjigi Orlov let se Krišnamurti spoprijema s temami, kot so svoboda, sprememba, mir, nasilje in nenazadnje transcendentalno. Krišnamurti ne izbira besed, ko govori o nesmiselnosti človeškega konflikta in o ranah, ki si jih zadajamo sami.

Džidu Krišnamurti je eden od največjih duhovnih in filozofskih mislecev, ki jih pozna naš svet. Njegov vpliv so čutili Eckhart Tolle, Joseph Campbell in Alan Watts in še danes navdihuje tisoče.

Krišnamurti ni pripadal nobeni veri, sekti ali državi. Prav tako se ni prišteval k nobeni politični ali ideološki šoli. Prav nasprotno, vztrajal je, da prav te opredelitve vnašajo razdor med človeška bitja in ustvarjajo navzkrižja – zaradi tega pristopa so njegova učenja dandanašnji še posebej pomembna.

V knjigi Orlov let se Krišnamurti spoprijema s temami, kot so svoboda, sprememba, mir, nasilje in nenazadnje transcendentalno.

Povabi nas, da se mu pridružimo na izjemnem popotovanju v vse, kar lahko postanemo.

Iz uvoda knjige:

Ali vselej jasno vidimo, kaj se dogaja v našem življenju? To je vprašanje, ki ga je v knjigiKrišnamurti iztrgal iz tradicionalnih okvirov filozofije in psihologije, da bi raziskal tisto, kar iz dneva v dan zadeva vse nas.

Kaj torej Krišnamurti misli z besedami, kot »videti jasno« ali z uporabo njemu ljube besede »opazovati«? Za tiste izmed nas, ki smo odraščali v tradicionalnih moralnih okvirjih, je morda presenetljivo Krišnamurtijevo povabilo, naj ob opazovanju samega sebe in sveta opustimo vsak vzgib po obsojanju, ocenjevanju, sklepanju, razsojanju ali tolmačenju – povabi nas, naj opazujemo na način, ki je bližji znanstveniku kot etičnemu razsodniku.

A zakaj bi se sploh morali ukvarjati s tem, s kakšno jasnostjo opazujemo sami sebe, druge, življenje? Mar ni tako, da se moramo pač vsi sprijazniti z životarjenjem? Sprejeti, da tako pač je?

Takšen pogled je pravo nasprotje Krišnamurtijevih učenj. Poplava človeških konfliktov in navzkrižij med posamezniki ali med narodi, ki bijejo vojne, ustvarja trpljenje, ki kar roti, da bi bilo razumljeno in končano.

Krišnamurti trdi, da živimo v časih, ki zahtevajo spremembo naše miselnosti – takšno, ki bi porodila nove načine življenja in sodelovanja.

Krišnamurti je eden izmed najpomembnejših človeških bitij dvajsetega stoletja.

– Deepak Chopra

Poslušanje Krišnamurtijevih besed je bilo kot poslušanje pogovorov z Budo … kakšna moč, kakšna poosebljena avtoriteta!

– Aldus Huxley

Džidu Krišnamurti se je rodil 12. maja 1895 v mestecu Madanapalle v Indiji. V mladosti sta ga opazila takratna vplivna teozofa Annie Besant in C.W. Leadbeater, ki sta ga izobrazila in vzgojila v veri, da bo postal duhovni vodja. Pozneje se je Krišnamurti razšel s Teozofskim društvom in potoval po svetu kot neodvisni govorec in pisatelj filozofskih razprav ter vprašanj. George Bernard Shaw je menil, da je Krišnamurti najlepše človeško bitje, kar jih je kdaj spoznal, Aldous Huxley pa je postal njegov tesni prijatelj.

Dodatne informacije

Avtor

Test delovanja