KO TELO REČE NE


Založba: PrimusAvtor: Gabor MatéEAN koda: 9789617090048Zbirka: InZdravjeLeto izdaje: 2019Št. strani: 362Širina (mm): 140Višina (mm): 220Teža: 429 gVezava: Mehka
Kategorija produkta
DUHOVNOST & MODROST, ZNANJAOSEBNA RAST & PSIHOLOGIJAZDRAVJE, VADBA & PREHRANAIzpostavljenoInZdravjeNajbolj prodajano

Ekskluzivni intervju v Oni, 31. december 2019
Sprašuje: Nika Vistoropski
Dr. Gabor Maté, kanadski zdravnik, strokovnjak za odvisnost in pisatelj: Travmo sem prenesel na svoje otroke

Četudi v delu za laično javnost predstavi veliko dostopnih znanstvenih dokazov,

27,00

Avtor

Šifra: 10284 Kategoriji: ,

Opis

Založba: PrimusAvtor: Gabor MatéEAN koda: 9789617090048Zbirka: InZdravjeLeto izdaje: 2019Št. strani: 362Širina (mm): 140Višina (mm): 220Teža: 429 gVezava: Mehka
Kategorija produkta
DUHOVNOST & MODROST, ZNANJAOSEBNA RAST & PSIHOLOGIJAZDRAVJE, VADBA & PREHRANAIzpostavljenoInZdravjeNajbolj prodajano

Ekskluzivni intervju v Oni, 31. december 2019
Sprašuje: Nika Vistoropski
Dr. Gabor Maté, kanadski zdravnik, strokovnjak za odvisnost in pisatelj: Travmo sem prenesel na svoje otroke

Četudi v delu za laično javnost predstavi veliko dostopnih znanstvenih dokazov, pa srž knjige oblikujejo posamične zgodbe iz njegove dolgoletne zdravniške prakse.

Pred nami razgrne odkritja sodobne znanosti, ki potrjujejo intuitivne zaznave starodavne modrosti. Hkrati pa nastavi ogledalo naši družbi, zagnani v stres, da bi lahko prepoznali, kako na nešteto nezavednih načinov sami pripomoremo k nastanku bolezni, ki nas pestijo kakor kuga. to ni knjiga receptov, vendar lahko deluje kot katalizator za osebno preobrazbo. recepti pridejo od zunaj, preobrazba pa sledi od znotraj. Če pridobimo zmožnost, da se iskreno, sočutno in z nezastrtim pogledom zazremo vase, lahko prepoznamo, kaj potrebujemo, da bi poskrbeli zase. Lahko vidimo področja jaza, ki so bila prej skrita v temi.

V knjigi Ko telo reče ne – bomo prišli do odgovorov na naslednja vprašanja:

Kakšna je cena naše otopelosti do nas samih, ko ne vemo več, kaj zares čutimo?
Kaj narediti s svojimi potlačenimi čustvi?
Kaj pomeni neprepoznavanje sporočil, ki jih pošiljajo naša »nezavedna«, potlačena čustva?
Kako se lahko zgodi, da ne znamo prebrati svojih lastnih čustev in občutkov?
Kaj je s stres?
Kako se lahko stres preobrazi v bolezen?
Kako lahko stres spodbuja razvoj malignih obolenj.
Kakšni osebnostni vzorci ali življenjske okoliščine se lahko vpletajo v telesne obrambne mehanizme, da omogočijo že navzočim rakavim celicam, da se razmahnejo?
Kako zlahka ste v svojem življenju rekli ‘ne’ stvarem, ki so bile za vas v resnici prej zoprnija, kakor da bi vam bile koristne?«
Ali lahko zgodnje življenjske izkušnje, potlačevanje čustev in vseživljenjski stres pomenijo predispozicijo za Alzheimerjevo?
Kako sprejeti več čustvene odgovornosti nase.
Ali prepoznamo stresorje? Ali povečujemo ali zmanjšujemo morebitne grožnje za svoje dobro?
Ali se zaznavamo kot čisto same? Kot nemočne? Kot da nikdar ne potrebujemo pomoči? Kot da si nikdar ne zaslužimo pomoči? Kot da smo ljubljeni? Kot da moramo delati za to, da bi si zaslužili ljubezen? Kot brezupno nevredne ljubezni? To so nezavedna prepričanja, vgrajena na celični ravni.
Ali živim svoje življenje v skladu s svojimi lastnimi najglobljimi resnicami ali pa za to, da bi izpolnil pričakovanja nekoga drugega?
Koliko tega, kar sem verjel in storil, je dejansko moje in koliko je služilo samopodobi, ki sem jo izvorno ustvaril v prepričanju, da je nujna, če naj ugodim svojim staršem?
Če je izražanje jeze škodljivo, prav tako pa tudi njeno potlačevanje, kako torej lahko upamo, da bomo dosegli zdravje in zdravljenje?
Kaj ljudje v resnici doživljajo, kadar doživljajo bes?

Gabor Maté, dr. med., priznani govornik na temo odvisnosti, travme, stresa in razvoja v otroštvu, je avtor poljudnoznanstvenih knjižnih uspešnic Ko telo reče ne: Skriti stres terja davek, Scattered Minds: The Origins and Healing of Attention Deficit Disorder, In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction, in z Gordonom Neufeldom soavtor knjige Hold On to Your Kids: Why Parents Need to Matter More Than Peers. Dr. Maté v svojih delih spaja znanstvene raziskave, študije primerov, izkušnje iz svoje prakse ter svoje lastne uvide, da bi ponudil širšo perspektivo, ki razsvetljuje in opolnomoči ljudi, da spodbudijo svoje zdravljenje in zdravljenje tistih okoli njih. Dolgo je delal kot družinski zdravnik, pisal zdravstveno kolumno za časopisa Globe in Mail, ogromno spoznanj iz zdravniške prakse pa je dobil kot zdravnik v paliativni oskrbi in pri delu z odvisniki v zloglasni soseski Downtown Eastside v Vancouvru.

»Dr. Maté je zdravnik, ki bi si ga želeli ob svoji bolniški postelji. S svojim pisanjem izkazuje izjemen čut za sočloveka. Hkrati je radoveden in včasih skoraj boleče neposreden, ko nam poskuša pokazati, kako s svojim vedenjem in odločitvami sami utiramo pot bolezni.« dr. Urška Žugelj, razvojna psihologinja

»Gabor Maté se kot zdravnik, avtor in raziskovalec zazre v svoje bolnike ter jih vidi in spregleda v celoti. Zanj ni dovolj, da vidi samo njihovo bolezen, temveč ga zanima podlaga, na kateri je bolezen nastala, torej človek kot celota. V knjigi Ko telo reče ne brez zadržkov razišče notranje vzgibe in vodila človekovega obstoja ter pri tem odpira tudi svoja čustva iz preteklosti z namenom, da nas osvobodi
našega lastnega zanikanja in sramu pred samodejnimi notranjimi vzgibi, da bi potlačili svoja čustva, občutke in zaznave. Skozi zgodbe, primere in njegove lastne uvide nam daje dovoljenje ter nas spodbuja, da tudi sami pogledamo vase, se zazremo v svoja življenjska področja, kjer si še vedno ne upamo iskreno presoditi, kaj je dobro za nas in kaj nam škodi.« Asya Širovnik Moškon, terapevtka,
predavateljica, duhovna voditeljica in ustanoviteljica Mednarodne šole napredne transcendentalne hipnoterapije

Ta provokativna in čudovito napisana knjiga vam bo razkrila nova spoznanja o vplivu stresa na naše zdravje. V njej dr. Gabor Mate v razumljivem jeziku povzame najnovejša znanstvena odkritja o vlogi stresa in čustev pri razvoju različnih bolezni, vključno s srčnimi obolenji, diabetesom,sindromom razdražljivega črevesja, multiplo sklerozo, artritisom in rakavimi obolenji.

Čustva, kot je na primer jeza, imajo skupaj z našim imunskim sistemom nalogo, da varujejo
naše meje. Ko takšna čustva potlačimo, obenem potlačimo tudi naravni imunski odziv. Pri
nekaterih ljudeh imajo takšni obrambni mehanizmi ravno nasprotni učinek od želenega, saj telo uničujejo, namesto da bi ga zaščitili.

Dr. Mate v knjigi razišče, zakaj zdravniki kljub naraščajočemu številu dokazov, da sta um in telo tesno povezana, še naprej zdravijo zgolj fizične simptome namesto človeka kot celote – in zakaj moramo razumeti povezavo telesa in uma, da lahko prevzamemo aktivno vlogo pri ohranjanju svojega zdravja.

Ta knjiga je nastala, da vas spodbudi k učenju in zdravljenju. Ponuja vam transformativne uvide, ki promovirajo skrb za svojo fizično in čustveno dobrobit – pomanjkanje katerih je, kot pravi avtor, glavni vzrok za stres, ki kronično spodkopava naše zdravje in pripravlja teren za razvoj bolezni.

»Za naše zdravje in vedenje, ki sta nekoč bila mišljena kot področje genov, je zdaj dokazano, da sta v domeni našega dojemanja okolja in naših prepričanj. Dr. Gabor Mate nedavne napredke v
biomedicini spretno združuje z osebnimi uvidi svojih pacientov, da bi vam predal znanje o tem, kako naše izkušnje vplivajo na naše zdravje, vedenje in odnose. Ta knjiga je obvezno branje za vse zdravstvene delavce in vsakogar, ki išče znanje, kako lahko sam prevzame nadzor nad svojim zdravjem.«

– Bruce Lipton, celularni biolog in avtor knjige Biologija prepričanj

Dodatne informacije

Avtor

Test delovanja