POTI DO SREČE


 

Večnost ni prihodnost ali preteklost. Večnost je razsežnost zdajšnjosti, razsežnost človeškega duha – ki je večen. Poiščite to večnostno razsežnost v sebi in pluli boste skozi čas in vso dolžino svojega življenja.

Najti svoj lastni mit pomeni opredeliti tiste tradicionalne simbole, ki vas nagovarjajo, in jih uporabiti, bi lahko rekli, kot osnovo za meditacijo. Mitološke podobe so podobe, po katerih se zavest poveže z nezavednim. Ko nimate svojih mitoloških podob ali ko jih zavest iz tega ali onega razloga zavrača,

28,00

Avtor

Šifra: 5454 Kategorija:

Opis

 

Večnost ni prihodnost ali preteklost. Večnost je razsežnost zdajšnjosti, razsežnost človeškega duha – ki je večen. Poiščite to večnostno razsežnost v sebi in pluli boste skozi čas in vso dolžino svojega življenja.

Najti svoj lastni mit pomeni opredeliti tiste tradicionalne simbole, ki vas nagovarjajo, in jih uporabiti, bi lahko rekli, kot osnovo za meditacijo. Mitološke podobe so podobe, po katerih se zavest poveže z nezavednim. Ko nimate svojih mitoloških podob ali ko jih zavest iz tega ali onega razloga zavrača, izgubite stik z najglobljim delom sebe.

Kaj je naredil Jung, ko se je odločil poiskati svoj mit? Njegov proces odkrivanja je zanimiv, ker je tako otroški.

Bilo mu je okrog sedemintrideset let, ko se je vprašal: v čem sem najbolj užival kot otrok, ko sem bil sam in sem se smel igrati? Izkazalo se je, da je najraje zlagal kamne in gradil mesteca iz njih. In tako si je rekel: odrasel človek sem, torej se bom igral z velikimi kamni. Kupil si je kos zemljišča na prelepem kraju ob jezeru nasproti Züricha. Začel je načrtovati in graditi hišo v tistem lepem kraju in ob delu z rokami je aktiviral svojo domišljijo.

Joseph Campbell (1904–1987), univerzitetni profesor, urednik, predavatelj primerjalne mitologije in religiologije in plodovit pisec je oblikoval poglobljene mitološke teorije, ki spajajo odkritja sodobne znanosti, psihologije, umetnostne zgodovine in književnosti. Njegovo temeljno prepričanje je bilo, da je vsa duhovnost iskanje tiste prvobitne sile, iz katere vse izhaja, znotraj katere vse biva in v katero se bo nazadnje vse vrnilo. Ta sila je »nespoznavna«, saj obstaja pred besedami in vednostjo, svetovne religije pa so po njegovem mnenju različne, kulturno obarvane »maske« istih temeljnih transcendentnih resnic.

Joseph Campbell sodi med vodilne mitologe 20. stoletja in že njegovo prvo delo Junak tisočerih obrazov je pomembno vplivalo na vse umetnostne zvrsti in avtorje druge polovice stoletja.

 

Dodatne informacije

Avtor

Test delovanja