ŽIVETI PO NAČELU 80/20


Po mnenju revije Professional Manager je knjiga za vse, ki bi radi uspeli tako zasebno kot tudi profesionalno, medtem ko delamo manj. Uporablja preprost in točen pristop z veliko mero možnosti za samopomoč medtem ko vodi bralca skozi celoten postopek procesa. Bralcu pokaže kako se osredotočiti samo na bolj pomembne stvari v življenju.

 

Pravilo 80/20

Bi vas zanimalo, če bi vedeli, da vedno lahko dobite še več enkratnih stvari,

23,90

Avtor

Šifra: 10079 Kategorija:

Opis

Po mnenju revije Professional Manager je knjiga za vse, ki bi radi uspeli tako zasebno kot tudi profesionalno, medtem ko delamo manj. Uporablja preprost in točen pristop z veliko mero možnosti za samopomoč medtem ko vodi bralca skozi celoten postopek procesa. Bralcu pokaže kako se osredotočiti samo na bolj pomembne stvari v življenju.

 

Pravilo 80/20

Bi vas zanimalo, če bi vedeli, da vedno lahko dobite še več enkratnih stvari, ki jih ponuja življenje? Če bi lahko delali manj, zaslužili pa vsaj 1x več? Če bi lahko svoje težave reševali na najbolj preprost način, kar jih obstaja?

Richard Koch je bivši svetovalec za vodenje podjetja The Boston Consulting Group ter eden izmed partnerjev podjetja Bain & Company. Je avtor 18 knjig, veliko od njih jih temelji na Paretovem principu (pravilo 80/20). Koch je ta princip uspešno uporabil pri izboljšanju svojega življenja in samemu sebi pravi »leni podjetnik«. Knjiga je predvsem poenostavljena različica prejšnjih del, saj so prva bolj usmerjena na podjetnike in menedžerje, medtem ko je bila knjiga Živeti po načinu 80/20 ustvarjena za vsakega posameznika, ne glede na to kakšno izobrazbo ali prihodke imajo.

V knjigi razloži teorijo Pravila 80/20, ter svetuje kako to pravilo uporabiti za našo osebno korist, ter da postanemo uspešni in srečni. Posveti se vsakemu področju našega življenja, ne samo službi, prihodku in uspehu, pač pa tudi pomembnejšim stvarem, kot so naši bližnji in prijatelji, sreči in zadovoljstvu. Skupaj z nami potuje skozi vse faze poti ter jih dopolnjuje s konkretnimi primeri, s katerimi nam našo pot še bolj olajša. Prav tako pa nam poleg teh primerov, z ustreznimi navodili dopušča, da tudi mi začnemo ustvarjati svojo pot 80/20. Predvsem pa promovira idejo, da lahko dosežemo bistveno več če smo sproščeni, uživamo življenje in se osredotočimo samo na tiste stvari, ki so nam res pomembne v življenju.

Celotna knjiiga se odvija okrog dveh glavnih idej :
– pravilo osredotočenja: manj je več
– pravilo napredka: z manj lahko ustvarimo več

Avtor nam v njej pokaže kako te dve ideji obrniti sebi v prid, pri delu, uspehu, denarju, zvezah in samemu življenju, da si preoblikujemo življenje.

 

Boljše življenje

Knjiga je razdeljena na 3 dele. V prvem, nam avtor predstavi celotno idejo koncepta 80/20, pri tem pa pravilnost le tega dokaže z raznimi podatki, ki potrjujejo teorijo da vloženih 20% energije oz. dela ustvari 80% želenega oz. dobička. Torej, ko želimo doseči želene rezultate pri stvareh, ki so nam resnično pomembne, nam najbolj pomagajo samo nekatere izmed stvari ki jih naredimo. Ostale so odveč. Tako nam avtor pomaga odkriti stvari, ki nam največ pomenijo, da doživimo boljše življenje, hkrati pa skozi ta proces sami ugotovimo, da če se osredotočimo samo na pomembne stvari je manj res lahko več.
Drugi del se osredotoča na najpomembnejša področja našega življenja, v vsakem pa se naučimo kako se osredotočiti na stvari, da pridemo do boljšega življenja: manj je več. Obenem pa vidimo kako izboljšati življenje s tem, da se znebimo stresnih situacij in počnemo samo stvari, ki so nam všeč in v njih uživamo.
Tretji del pa je namenjen bralcem, da skupaj z avtorjem knjige ustvarijo vsak svoj osebni načrt, za boljše življenje korak za korakom.

 

Odlomki iz knjige:

– 5 ljudi začne igrati poker. Zelo verjetno je da bo eden izmed njih (20%) odšel z vsaj 80% vloženega denarja vseh igralcev
– v katerikoli trgovini na drobno, bo 20% osebja naredilo 80% dobička od prodaj
– študije neprestano dokazujejo, da 20% strank naredi več kot 80% dobička pri vsaki firmi.
– 80% od prodanih knjig pride od 20% avtorjev
– več kot 80% znanstvenih dosežkov pride od manj kot 20% znanstvenikov
– kriminalistična statistika vedno znova pokaže, da okrog 20% tatov uspe uiti z 80% ukradenega.
– izmed 6.700 jezikov, jih 90% svetovne populacije uporablja le 100 (1.5%)
– Američani sestavljajo manj kot 5% svetovne populacije, vendar porabijo 50% kokaina na svetu
– veliko manj kot 20% Zemeljske površine ustvari več kot 80% mineralnih snovi
– samo ena vrsta izmed 30 milijonov na svetu (to je 0.00000003%) povzroči 40% celotne škode
– kjerkoli smo manj kot 20% oblakov povzroči 80% padavin

Dodatne informacije

Avtor

Test delovanja