Biodinamično vrtičkanje

Biološko-dinamična metoda ali na kratko BIODINAMIKA je najstarejša sonaravna metoda pridelovanja ŽIVE HRANE. Ne gre le za način kmetovanja temveč tudi za način življenja.
Pravzaprav je življenjska filozofija.

Temelj biološko-dinamičnega kmetijstva je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj kot razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in najodličnejšo hrano.

V biodinamiki kmetija predstavlja organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek, ki delujejo kot povezana celota. Na kmetiji se tako prideluje hrana, lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo, s kolobarjenjem se ohranja naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, z naravnimi pripravki in biodinamičnimi preparati ščiti in krepi rastline ter s kompostom trajno oživlja tla.

Biodinamiko kot metodo kmetijstva bodočnosti je v svojih osmih predavanjih leta 1924 podal avstrijski znanstvenik in filozof dr. Rudolf Steiner.

Rudolf Steiner (1861-1925) velja za enega najvplivnejših in najbolj vsestranskih družbenih reformistov in inovatorjev 20. stoletja. Bil je filozof, pisatelj, literarni kritik, ezoterik, »oče antropozofije«, utemeljitelj waldorfske pedagogike, antropozofske medicine in začetnik biološko-dinamičnega kmetovanja.

V času svojega življenja se je dotaknil tako veliko področij človekovega delovanja, da bi brez pretiravanja lahko dejali, da je zapustil eno najglobljih sledi v celotni zgodovini človeštva.

Bil je raziskovalec duhovnega sveta, znanstvenik, umetnik, modrec in velik človekoljub.

S knjigami in predavanji je ljudi želel nagovoriti k samostojnemu raziskovanju duhovnega ter povezati znanost in duhovnost.

Osnove biodinamike so torej:

 • upoštevanje naravnih ritmov
 • v čim večji meri lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo
 • s kolobarjenjem ohranjanje naravnega ravnovesja in raznovrstnosti rastlin
 • s kompostom in biodinamičnimi preparati trajno oživljanje ter ohranjanje plodnosti tal

KAKO BIODINAMIKO VPELJEMO NA NAŠ VRT ~ V PRAKSI

Pa gremo lepo po vrsti…

 1. Za »upoštevanje naravnih ritmov« nam je res lahko v veliko pomoč SETVENI PRIROČNIK Marie Thun.

Maria Thun je biodinamiko preizkusila v praksi ter znanstveno utemeljila tudi vpliv kozmosa na rast rastlin na zemlji. Ob upoštevanju njenega setvenega koledarja (kolikor je v naši moči) so lahko naši pridelki še bolj močni in obilni.

2. Ko se lotimo biodinamičnega vrtičkanja je sledeči izziv verjetno najtežji 🙂 »v čim večji meri lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo«. Že naslednje leto bomo to osnovo lažje dosegli, za začetek pa lahko pobrskamo po širokem izboru ReinSaat semen z DEMETER certifikatom. (več o Demetru spodaj)

3. »Kolobarjenje« se na prvo žogo sliši sila zakomplicirano. Vendar, ko se zares usedemo in naredimo načrt, nam metoda postane tako jasna, da se vprašamo, zakaj tega nismo počeli že od vekomaj.

Na kratko… Kolobarjenje je metoda pri kateri vrtnine letno premikamo po gredicah v določenem zaporedju. Tako rastline optimalno izkoristijo razmere v zemlji, ki so nastale s predhodno setvijo drugih rastlin na istem mestu. Posledično manj izčrpavamo zemljo, hkrati pa se učinkovito borimo tudi proti razmnoževanju škodljivcev in bolezni, ki se pojavljajo, če rastline dlje časa gojimo na istem mestu.

 1. Seveda se v biološko-dinamično vrtičkanju in kmetovanju ne uporablja nikakršnih strupov in umetnih gnojil. Za gnojenje, krepitev in zaščito rastlin uporabljamo izključno preparate in pripravke iz naravnih sestavin.

Več o kolobarjenju, kompostnih in biodinamičnih preparatih,… naletimo med prebiranjem knjig kot so ZELENI KVADRAT Kornelije Benyovsky Šoštarić, pa knjige projekta Skupaj za zdravje človeka in narave SAMOOSKRBA V PRAKSI, SVEŽA ZELENJAVA 365 DNI,…

Poglejmo še kaj je…

DEMETER

Demeter je blagovna znamka, ki označuje hrano najvišje kakovosti. Označuje pridelke in izdelke, pridelane po načelih biodinamike in strogih smernicah pri pridelavi in predelavi za pridobitev in uporabo blagovne znamke Demeter.

Kar pomeni:

 • Kmetije delujejo kot celosten organizem, ki ga tvorijo rastline, živali, ljudje v medsebojni harmoniji;
 • Hrana, ki je pridelana na teh kmetijah, je polna življenjskih in vitalnih sil, ki ljudem prinašajo zdravje in duhovno rast
 • Kolobarjenje namesto monokultur;
 • Uporaba kompostov namesto mineralnih gnojil;
 • Spoštovanje integritete oziroma dostojanstva živali; krave imajo rogove (za razliko od intenzivne reje, kjer so krave pohabljene, saj jim rogove odstranijo);
 • Krma za živali, pridelana na lastni kmetiji;
 • Prepovedana uporaba živalskih hormonov in rastnih regulatorjev;
 • Prepovedana uporaba gensko spremenjenih organizmov;
 • Vitalnost rastlin zagotovljena z osnovnimi sortami in biodinamičnim žlahtnjenjem;
 • Prepovedana uporaba CMS hibridov;
 • Prepovedana uporaba sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev za zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci;
 • Obvezna uporaba biodinamičnih pripravkov, narejenih iz zdravilnih zelišč, mineralov in živalskega gnoja, ki vzpodbujajo rodovitnost tal in vitalnost rastlin;
 • Poštenost in transparentnost preko celotne verige;
 • Poudarek na kakovosti in ne na količini;
 • Prepovedana uporaba sintetičnih arom, konzervansov in drugih aditivov;
 • Ni homogenizacije mleka in uporabe nitritov pri mesnih izdelkih.

In ko na katerikoli polici zagledamo izdelek s certifikatom Demeter… nam je jasno, da je bil od samega začetka v najboljših rokah in da je vsekakor top izbira, ko iščemo ŽIVO hrano.

>>Povzeto po zapisih Društva za biološko-dinamično gospodarjenje AJDA, ki na tem področju aktivno deluje že od leta 1991. Hvalaa, ker si 🙂

No data was found

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

PRESNETA SLADKORNA

Diabetes Mellitus, splošno znan pod imenom sladkorna bolezen, se nanaša na skupino bolezni, ki vplivajo na to, kako telo uporablja glukozo. Poznamo več vrst sladkornih bolezni. Dandanes najbolj pogosta je sladkorna bolezen tipa II, na katero lahko kar precej vplivamo sami. Preventivno se ji izognemo z zdravim načinom življenja, prehranjevanja, telesno aktivnostjo,… če pa se z njo vseeno srečamo, lahko s pomočjo narave tegobo kontroliramo ali pa celo odpravimo…

Preberi več »
Blog

KOKOSOVO…

Olje ali maščoba? To je zdaj vprašanje!
Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Zdaj vemo, kako so maščobe sestavljene, poznamo nasičene in nenasičene maščobne kisline ter posledično njihove lastnosti. Spoznali smo, da je olje pod določenimi pogoji maščoba, le-ta pa v toplejšem okolju postane olje…

Preberi več »