»Zdravje je stanje, v katerem dobro spimo, dobro prebavljamo hrano,
smo pomirjeni in v katerem nas ne pesti nobena bolezen.«
Svami Šivananda

Ajurveda velja za najstarejši medicinski sistem; umetnost, kako vsak dan živeti v harmoniji z naravnimi zakoni. Ajurvedska modrost vsebuje številne nasvete za vsakodnevno življenje in oblikuje navade, ki nam pomagajo ohranjati zdravo in zadovoljno življenje.

Zemlja se pomladi zbudi in vzbrsti. Energija se premika navzgor in navzven. Pomlad se prične s taljenjem snega in deževjem, ki je očiščujoče. Šele potem se prične rast novega. In ravno tako je v telesu. Če so se nam v dolgi zimi v telesu nabirali strupi, je sedaj čas, da jih očistimo oz. da telesu pomagamo pri procesu očiščevanja.

Ste se kdaj vprašali, od kod pomladanska utrujenost in alergije vseh vrst? Odgovor je preprost. Pomladi telo prične z izločanjem strupov povsem samodejno. Če je naše telo zamašeno oz. zakrčeno od napačnega življenjskega sloga, slabe prehrane ali vse pogosteje stresnega življenja, potem strupov ne more izločiti navzven. Le-ti se obrnejo navznoter in povzročajo alergije in utrujenost.

Za pomoč pri preprečevanju alergij, senenega nahoda in sinusnega vnetja je zelo priporočljiva pančakarma (»pet tehnik« – pet čistilnih, razstrupljevalnih metod). Pomlad je tudi dober letni čas za izvajanje postenja. Priporočljiv je post z zelenjavnimi sokovi, jabolčnim sokom, bazičnimi zelenjavnimi juhami, vendar ajurvedska medicina svari pred popolnim postom in predvsem nas opozori, da ljudje, ki so šibki, starejši ali otroci ne smejo izvajati posta. Tudi dolžina posta je zelo različna glede na konstitucijo posameznika.

Energijski tip človeka – vata, pita, kapha – se določi z vprašalnikom (dostopni so na spletu). Energija vata je suha, lahka in gibljiva. Energija pita je vroča, ostra in intenzivna. Kapha energija je težka, nežna in počasna. Glede na bolj izražene lastnosti pri posamezniku uravnavamo njegovo dnevno rutino, način gibanja, prehrano in čistilne procese.

NIČ ne velja za vse enako! Letni čas vsak tip človeka, v odvisnosti od razmerij zgoraj opisanih lastnosti, doživlja in uravnoteža malo drugače. V tem je največja lepota. Posploševanja ne delujejo! Ajurveda vam pomaga pri spoznavanju naravnih zakonov v vas samih in pri ohranjanju ali pridobivanju ravnovesja.

Pri Vata konstituciji čistimo najbolj nežno, z blagimi zelišči in toplimi kuhanimi gostimi juhami ter uvajanjem dnevne rutine za več stabilnosti in prizemljenosti.
Pita potrebuje bolj grenka zelišča, srednje močno čiščenje s sokovi in juhami ter umirjanje svoje intenzivne narave z zavestno manj intenzivno vadbo.
Kapha potrebuje močnejše čiščenje s pekočimi zelišči, zelenjavnimi sokovi in čistimi zelenjavnimi juhami. Zanjo je gibanje zdravilo.

Po ajurvedi na naše počutje poleg pravilne izbire hrane vpliva tudi vsakdanja rutina: kdaj zjutraj vstanemo in zajtrkujemo, kdaj kosimo in kdaj zaužijmo večerjo, kdaj zvečer zaspimo ipd. Težave z jutranjim vstajanjem imajo zlasti »kaphe«, tem zadostuje praviloma šest ur spanja, »pite« naj bi spale od sedem do osem ur, »vata« pa lahko spi največ, tudi do devet ur.
Pomembno je tudi, da imamo čez dan redne obroke. Po ajurvedi je priporočljivo kosilo med 12. in 13.30, ko je sonce (ogenj, pita) najvišje.

Tudi glede gibanja ni splošnega recepta za vse. Medtem, ko so »kaphe« vzdržljive in bi morale malo bolj energično vaditi, naj bi »vate« delale bolj nežno in počasi, »pite« pa bolj umirjeno in sproščeno.

V dnevno rutino je zelo priporočljivo uvajati masaže, dihalne in jogijske vaje in meditacijo. Ker je največ bolezni psihosomatskega izvora (=izvirajo iz nemirnega uma), je po ajurvedi vsakodnevna meditacija najboljša preventiva. Na naše celotno ravnotežje vpliva vse, kar mislimo, govorimo, delamo, občutimo in vidimo.

Vir: Ajurveda-Vodila za pomlad – Andreja Koprivec, www.prvikorak.si

p.s. Ne vemo, kam nas naslednjič odnese želja po »vedeti več o ajurvedi«. Morda potrosimo drobtinice »ajurvedenja« o okusih, morda o meditaciji,…pustimo se presenetiti 😊

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »