En in edini… KLOROFIL

Sledečo zgodbico omenim ob vsakršni debati o zeleni hrani (ker se o klorofilu sicer ljudje redko pogovarjamo). Torej…

Med mojimi prijatelji obstaja nenapisano pravilo, da se pred prvo jutranjo kavo ne srečujemo, sprašujemo, obremenjujemo,… predvsem pa vemo, da sem približno ob osmi uri zjutraj prilično zoprna oseba. Najboljša prijateljica, ki me pozna že od otroštva, se kajpak dobro zaveda, kaj pomeni priti na kavo takoj, ko odloži svoje otroke v šoli. Mislim, da je tekel nek tretji dan, ko sem se odločila, da zjutraj namesto tople limonade spijem pol litra vode, obarvane z 20 kapljicami klorofila. Nebodigalen pošljem sporočilo z vabilom na kavo in kmalu zatem dobim njen klic. Oglasim se: »Dobrooo jutroooo 😊«. Moj odziv je bil tako optimističen, da je rekla le: »Oprostite, napačna številka.« 😊

Presenečena sama nad sabo sem pozornost usmerila v ta čudežni klorofil…

Vsem poznan klorofil naravno nastaja v rastlinah in algah ter jim daje značilno zeleno barvo. Večja intenziteta zelene barve v rastlini pomeni tudi večjo koncentracijo klorofila. Gre za pomemben pigment, ki absorbira svetlobno energijo in igra ključno vlogo v procesu fotosinteze. Obroč klorofila je po zgradbi podoben hemu, ki je aktivni del molekule hemoglobina. Prav zato ga imenujemo tudi »zelena kri«, saj se od hemoglobina razlikuje v le eni molekuli. Posledično ga v telesu povezujemo z železom in z njegovim pozitivnim delovanjem na srce, mišice in živce.

Pa vendar je klorofil dosti več kot podpora pri nastajanju rdečih krvničk. Prav zaradi njegove narave (dela) so naše celice priskrbljene s kisikom in hranili, kar seveda pomeni tudi boljšo regeneracijo, hitrejše okrevanje in celjenje ran ter splošno boljši imunski sistem in obrambo telesa pred vsem živim 😊. In če upoštevamo še njegove antioksidativne lastnosti, sposobnost čiščenja telesa, odvajanja toksinov, spodbude na področju presnove in prebave, protivnetno in antiseptično delovanje,… dobimo dobitno kombinacijo za rešitev vsemogočih tegob.

Pa naštejmo nekaj konkretno raziskanih dejstev… Klorofil:

~ spodbuja delovanje srca in ožilja
~ zagotavlja absorpcijo železa in ostalih hranil
~ vsebuje pomembne vitamine, kot so A, C, E, K, folna kislina,…
~ skrbi za zadosten vnos kisika ter prenos le-tega v celice in tkiva
~ spodbuja delovanje in obnovo jeter
~ čisti in razstruplja telo
~ deluje alkalno in vzpostavlja ravnovesje
~ odpravlja težave z neprijetnim telesnim vonjem in zadahom
~ uničuje patogene bakterije, glive, rakaste celice,…
~ pomaga pri celjenju ran in odpravlja težave s kožo
~ izboljša regeneracijo in okrevanje po boleznih, posegih, operacijah,…
~ poskrbi za dobro presnovo in prebavo
~ ohranja (tako fizično kot psihično) vitalnost

Na vse napisano in vseeno s kančkom skeptičnosti (ker je pač že vsaka reč tako čudežno zdravilna) sem vztrajala… pravzaprav poslušala svoje telo, vsako jutro opazovala prikupni ples teh zelenih kapljic v kozarcu vode, si domišljala kako radostno budijo moje celice in dognala… da meni in mojemu telesu resss paše.


Ker osebno obožujem Naturtreu ~ sem se seveda navdušila tudi nad njihovim Klorofilom v kapljicah >>> Pokukaj tukaj…

No data was found

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Spet to “spomladansko” čiščenje?

Nekako smo ponotranjili idejo, da je najboljši čas »razstrupljanja« spomladi… Pa vendar se sprašujem… Kaj pravzaprav pomeni ta slavni »detox«? Je res tako pomemben? Ga potrebujemo? Kako si ga razlagamo? In najdem…

Preberi več »