Ghee ali prečiščeno maslo že tisočletja uporabljajo različne kulinarične tradicije. Tudi naše prababice so ga poznale, nekatere kot kuhano maslo, spet druge pod imenom »žonta«. Morda bi na hitro sklepali, da gre pri ghee-ju zgolj za nepokvarljivost, daljšo obstojnost, možnost uporabe pri visokih temperaturah,…
Vendar je uporaba ghee-ja dosti bolj vsestranska. Zaradi svojih izjemnih učinkov na zdravje ga denimo v ajurvedi dnevno uživajo za dobro presnovo, prebavo in zdravo črevesje, kot podporo srčno-žilnemu sistemu in proti povišanemu holesterolu, proti številnim nekoristnim bakterijam ali pa kar tako – za več energije in boljše počutje.

Prednost ima tudi zaradi svoje čistosti, saj se pri kuhanju masla izločijo vse nekoristne sestavine, voda in ostanki mleka oziroma proteini mlečne plazme. Tako dobimo maščobo brez laktoze, ki je izrednega pomena za zdravje in jo lahko uporabljajo vsi, tudi alergiki.

KUHANJE GHEE-ja

Prečiščeno maslo z lahko naredimo sami. Potrebujemo le surovo maslo in malo potrpežljivosti.

Postopek: v kozici na nizki temperaturi stopimo maslo. Ko se maslo stopi, se na vrhu začne nabirati bela pena, na dno pa se usedejo ostanki mleka. Nas zanima le srednji sloj, ki predstavlja čisto prečiščeno maščobo. Maslo tako na nizkem ognju kuhamo 10 – 20 minut, peno pa z žlico sproti odstranjujemo. Ko o peni ni več duha ne sluha, maslo precedimo čez gazo in shranimo v stekleno posodico.

Recept: ZELIŠČNI GHEE

No data was found

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

PRESNETA SLADKORNA

Diabetes Mellitus, splošno znan pod imenom sladkorna bolezen, se nanaša na skupino bolezni, ki vplivajo na to, kako telo uporablja glukozo. Poznamo več vrst sladkornih bolezni. Dandanes najbolj pogosta je sladkorna bolezen tipa II, na katero lahko kar precej vplivamo sami. Preventivno se ji izognemo z zdravim načinom življenja, prehranjevanja, telesno aktivnostjo,… če pa se z njo vseeno srečamo, lahko s pomočjo narave tegobo kontroliramo ali pa celo odpravimo…

Preberi več »
Blog

KOKOSOVO…

Olje ali maščoba? To je zdaj vprašanje!
Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Zdaj vemo, kako so maščobe sestavljene, poznamo nasičene in nenasičene maščobne kisline ter posledično njihove lastnosti. Spoznali smo, da je olje pod določenimi pogoji maščoba, le-ta pa v toplejšem okolju postane olje…

Preberi več »