Izvirno edinstven KAKAV

Drevo po imenu kakavovec (Theobroma cacao) se svoje vrednosti morda zaveda že od samega začetka. Velja za živo legendo, ki jo ljudje poznamo dobrih 5000 let. Njegovi plodovi so nastopali kot glavne zvezde obredov, primerjali so jih z zlatom in uporabljali za trgovanje, kulinarični svet pa še dandanes ne more živeti brez njegovega obstoja.

Človeška domišljija je predelavo kakavovih zrn pripeljala do vseh mogočih oblik, med njimi je vsekakor najbolj zaslovela čokolada. Že tej gospodični pripada krona. Ko govorimo o čokoladi, verjetno najprej pomislimo na tablice in njihove različice. Ker nas vleče zdrav način življenja, se osredotočimo na temne čokolade oziroma tiste brez sladkorja, nepotrebnih dodatkov, arom,… Prav takšna (z malo razlike) je obstajala že stoletja pred našim štetjem. Njeno ime namreč izvira iz majevske besede »xocolatl«, ki je v tistem času predstavljal penast napitek za moč in vitalnost.

In ravno to predstavljata legendarni kakav in njegova kraljica čokolada.

Po sestavi je izredno bogat z antioksidanti, magnezijem, cinkom, železom, bakrom, kromom, vitaminom C in nenazadnje prehranskimi vlakninami za dobro prebavo in presnovo vseh omenjenih elementov. Ni čudno, da nas napolni z energijo ter pripomore k vzdržljivosti in budnosti. Za res dobro počutje in tisti »srečen« občutek pa poskrbi druščina spojin in aminokislin ~ feniletilamin (reč za zaljubljenost :), triptofan in serotonin (za dobro razpoloženje in antistres), anandemid (kanabinoid sreče ~ najden samo v kakavu) in še kar nekaj drugih.

Ampak… Zgolj opisovanje njegovih sestavin je krivično… Kakav je kajpak zvezda s karakterjem!

Njegovo moč občutimo z vsakim ugrizom v čokoladno tablico, s požirkom kakavovega napitka, z razburljivo hrustljavostjo kakavovih zrn, z nežnim dotikom kakavovega masla,… Vse to je s kakavom možno doživeti brez slabe vesti ~ seveda v njegovi izvirni, neobdelani različici! Prav tak ~ v obliki celih ali zdrobljenih kakavovih zrn, zmletih v kakav ali stisnjenih v temno čokolado itd. ~ dobiva vedno več nutricistične pozornosti. Skrbi za zdrav kardiovaskularni sistem, uravnava krvni sladkor, okrepi prekrvavitev in delovanje možganov, izboljšuje razpoloženje, deluje protistresno ter na splošno pozitivno vpliva na mentalno zdravje,…

Toda le… Ko govorimo o pravem kakavu.

Zavedajmo se, da ne raste v našem okolju in hkrati bo tukaj kljub temu ostal (pristal). Zato zavestno izbirajmo, preverimo kvaliteto in spoštujmo vse vpletene ~ od obiralcev do pravičnih prodajalcev. Lahko so certifikati le delček in žal včasih za velikane zgolj prodajna strategija… Vendar vseeno naletimo na kar nekaj srčnih in poštenih, ki želijo pozitivno vplivati, delovati in skrbeti za okolje.

Zagotovo…

Poleg vsega napisanega še posebej cenimo njegovo pripravljenostjo na vsemogoče kulinarične dogodivščine.

Tako se zlahka ujamemo v kompleksnost izdelave sijoče čokoladne glazure, poglobljeno razmišljanje o širokem obzorju kombinacij in okusov, iskanje novih soigralcev, ki bodo skupaj z njim ustvarili »za past dol« slaščice… in ko sčasoma ulovimo ritem, vse skupaj poenostavimo in sestavimo preprosto, hitro in mikavno pecivo 😊

bio-presni-kakav-v-prahu-criollo-200g
Bio PRESNI KAKAV v prahu HRANA BOGOV
10,39

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »