Makrobiotika ni le način prehranjevanja, je filozofija, ki temelji na dojemanju človekove povezanosti z njegovimi navadami, prehranjevanjem in življenjskim okoljem. Lahko bi ji rekli tudi nauk o podaljševanju življenja. Izvira iz dognanj duhovnih modrecev, da hrana omogoča zdravo, srečno in kvalitetno življenje in ne le to, da ljudi ohranja pri življenju.

Makrobiotika povezuje človeka z njegovim naravnim življenjskim okoljem in eno izmed glavnih načel te filozofije je ravno ta povezanost med njima. Človek naj bi se prilagodil svojemu okolju in iz njega črpal vse potrebno za lastno zdravje in srečo. V prehrani naj bi uporabljal le živila, ki rastejo v njegovi bližini oziroma v okolju, kjer živi ter skladno z letnimi časi. Tako po načelih makrobiotike Evropejci uživajo drugačno hrano kot recimo Japonci in se hkrati prilagodijo temu, kar jim narava nudi v določenem letnem času.

Makrobiotika spoštuje naravo in vse, kar od nje dobimo za lastno zdravje, srečo in mir. Poudarja, da biološka pridelava, naravna, brez umetnih dodatkov in polnovredna hrana dajejo temu viru naše energije posebno moč. Vsebuje vegetarijanska načela in hkrati upošteva tisočletne navade uživanja mesa in rib. Različne navade vodi le v smer spoštovanja tega, kar nam narava daje.

Filozofija sama ne zahteva popolnih preobrazb. Ravno obratno. Ljudem želi dati le vedenje o naravnih zakonih in ritmih prehranjevanja. Naše telo je v času odraščanja sprejelo navade, kakršne so se jih naučili naši starši in bistveno je, da se zavedamo le tega, da, kar mi damo telesu, s kakšno energijo ga hranimo, to nam bo tudi vračalo.

Makrobiotika upošteva ritme narave in jih deli na dve izmenični energiji. “Zemeljska” ali JIN energija ter “kozmična” ali JANG energija. Dan in noč, gibanje Zemlje, plima in oseka, vse to se konstantno giblje v ritmu in kaže na naravno ravnovesje. Enako je z našim telesom in prehranjevanjem. čŒe našemu telesu dajemo jin in jang energiji, bo uravnovešeno in zdravo.

ŽIVILA delimo na JIN in JANG
Jin energija je v vsem, kar raste nad zemljo v toplem podnebju, kar raste hitreje in v višino in vse, kar je kislo, grenko ter sladko.
Jang energija pa prebiva pod zemljo, raste počasneje in v hladnejših obdobjih ter je manj sladko, slano ter pekoče.

Žito
Jin: ječmen, rž, oves, koruza
Jang: proso, pšenica, ajda, riž

Zelenjava
Jin: krompir, fižol, soja, grah, gobe, česen, paradižnik, paprika, kumare, buče
Jang: por, čebula, peteršilj, korenje, ohrovt, čičerika, redkvica, motovilec

Sadje
Jin: hruške, breskve, slive, grozdje, limone
Jang: jabolka, jagode, češnje, lubenica, oreščki

Pijače
Jin: voda, čaji lipe, materine dušice, mete, kava, črni čaj
Jang: zeleni čaji, čaji kamilice, rožmarina

Začimbe
Jin: kis, gorčica, ingver, paprika, vanilija, drobnjak
Jang: cimet, timijan, rožmarin, hren, neprečiščena morska sol

Nataša Kolmanko

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »