Potica s figovim in rožičevim nadevom

Malo drugačna in zelo slastna potica

Testo:
60 dag pirine moke
½ žličke soli
Naribana lupina dveh bio limon
2 dcl rastlinskega mleka (sojinega, ovsenega…)
1,5 dcl javorjevega sirupa
10 dag margarine
2 žlički kvasa v prahu (10g)

Nadev:
25 dag rožičeve moke
½ l rastlinskega mleka (enakega, kot smo ga uporabili za testo)
25 dag suhih, drobno narezanih fig
3 drobno naribana jabolka
2-3 žlice sezamovega masla (tahini)
Cimet
Klinčki
Bio limonina lupina

Priprava:

Moko damo v posodo in jo zmešamo s soljo ter naribano limonino lupino.

Mleko skupaj z javorjevim sirupom in margarino segrejemo, da postane mlačno. Če se margarina ni stopila, malo premešamo in nato polijemo po kvasu ter pokrijemo. Na toplem pustimo stati 15 minut. Mešanico dodamo moki in zamesimo testo.

Rožičevo moko presejemo in poparimo z vrelim mlekom. Nato dodamo še ostale sestavine za nadev, ki naj bo gost in lepo mazljiv. Gostoto lahko uravnavamo z mlekom.

Iz kvašenega testa naredimo 2 hlebčka. Vsakega posebej razvaljamo in do roba namažemo z nadevom ter ga zavijemo. Damo v pečico na 50°C za pol ure, da testo naraste za polovico. Pečico nato nastavimo na 180°C in pečemo, dokler testo lepo ne porjavi. Ko potico vzamemo iz pečice, jo zavijemo v krpo, da se ohladi.

Uporabimo lahko tudi druge vrste moke, recimo 30 dag pirine in 30 dag ajdove. Vse, ki jih uporabimo, pa naj bodo tipa 800.

Namesto fig lahko uporabimo 50 dag rožičeve moke in ji primešamo 2 žlici temnega kakava.

Če le lahko, uporabite biološko pridelane limone za ribanje lupine. Lupine vseh citrusov, ki jih masovno pridelujejo, vsebujejo veliko pesticidov, ki pa jih je težko ali celo nemogoče popolnoma sprati. Lahko pa preprosto kupite naribano biološko limonino lupino.

Veliko dobrih receptov lahko najdete tudi na naših knjižnih policah.

Vse sestavine, ki so navedene v receptih, lahko dobite tudi pri nas.

Dober tek!

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »