Priprava za 4 ljudi
Potrebujemo
½ kg špargljev
sol
ščepec sladkorja
bio maslo ali maslo ghe
žlica tahini-ja (sezamove paste)
konopljina semena
malo popra
0,5l zelenjavne juhe
Šparglje operemo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Zrežemo jih na koščke, nato jih damo v lonec in prelijemo s toliko vode, da so šparglji le pokriti. Dodamo sol, ščepec sladkorja in žlico masla. Po 15 minutah kuhanja iz lonca vzamemo zajemalko ali dve špargljev, ostale pa s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. Juhi nato dodamo žlico tahinija za gostilo. Kuhane koščke špargljev damo nazaj v lonec ter po potrebi še začinimo s poprom. Postrežemo na krožnike ter vsaki juhi na koncu dodamo še žlico konopljinih semen.
Namesto svežih špargljev lahko uporabite tudi biološke šparglje vložene v slanici.
Kupite jih lahko tudi pri nas.
Tahini je sazamova pasta, narejena iz nepraženih ali praženih semen sezama. Pasta iz praženih semen je zelo okusen namaz na kruhu, ki je hkrati tudi zdrav, saj sezam vsebuje veliko kalcija ter drugih mineralov in vitaminov. Pasta iz nepraženih semen pa je odlično gostilo za juhe, omake ter druge jedi.