Priprava za štiri ljudi
Potrebujemo:
100g rjave leče
Kombu alge
ščepec piranske soli
tamari
olje
3 stroki česna
majaron, rožmarin, bazilika, timijan, šetraj
100g čičerikine moke
120g dimljenega tofuja
margarina za mazanje pekača
Čebulna omaka:
400g čebule
ščepec piranske soli
1 žlica margarine
2,5 dcl ovsene smetane
½ čajne žličke garam masale
tamari
Priprava:
Rjavo lečo skupaj s kombu algo kuhamo 45 minut v slani vodi. Nato odcedimo. Na olju prepražimo čebulo z malo tamarija. Česen sesekljamo in ga skupaj s prepraženo čebulo in lečo zmešamo s paličnim mešalnikom. Ohladimo in dodamo začimbe.
Čičerikino moko počasi vmešamo v maso. Če smo lečo premalo odcedili, dodamo še kakšen dag moke. Tofu narežemo na kocke in jih primešamo.
Pekač namažemo z margarino in potresemo s čičerikino moko. Iz mase oblikujemo štruco, nanjo razporedimo še malo margarine in jo damo v pečico.
Čebulo seseklajmo in z malo soli pražimo na margarini toliko časa, da porjavi. Dodamo ovseno smetano, zmešamo s paličnim mešalnikom ter ponovno zavremo. Dodamo še začimbe, tamari in po potrebi dosolimo. Kuhamo še kakšno minuto, odstavimo ter postrežemo s štruco.
Recept je iz kuharice: Matejina veganska kuhinja; Mateja Tea Dereani