Brusnična omaka

Pa ne zato, ker je na vsaki ameriški božični mizi, ampak zato, ker noro paše k našemu sladkemu krompirju iz recepta “Cimet sem, cimet tja”

Potrebujemo
300g zmrznjene brusnice (ker imamo v tem
času več možnosti, da dobimo te kot sveže)
2 pomaranči
naribano pomarančno lupinico
1 dl rdečega vina (najbolje porto)
3 kapljice začimbnega olja klinčkov
(ali malo klinčkov v prahu)
60g kokosovega sladkorja

Priprava
Na rahlem ognju malo popražimo sladkor, dodamo rdeče vino in sok dveh pomaranč. Ko skoraj zavre, dodamo klinčke in brusnice ter počakamo, da zavre. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo še približno 10 minut oziroma do takrat, ko nam gostota omake najbolj odgovarja. Omako postrežemo hladno.

Goljufija: če nam zmrznjene brusnice ne dišijo  (ne nujno v tem pomenu besede),  jih lahko nadomestimo z brusničnim džemom – s čim večjim deležem sadja. V tem primeru je kokosov sladkor odveč oziroma ga uporabimo čistooo malo.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »