Čaga (brezov luknjač) je edinstven vir koristnih snovi. Samo v ekološko čistih rastiščih na območjih Gornjega Altaja in Altajskega kraja lahko čaga absorbira vso zdravilno moč in koristi narave.
Goba od majhne spore do ogromne velikosti na brezi zori do deset let in lahko zraste v več kilogramov težko gmoto, ki izsesava drevesne sokove, zato je telo gobe prežeto z naravnimi koristnimi snovmi. Črpa in shranjuje življenjsko moč breze, ki kljubuje temperaturam do -60˚C. Taka rast lahko ciklično traja tudi 10-20 let, vendar neizogibno vodi do smrti drevesa gostitelja.

Nabiranje čage
Goba se vedno nabira na mladih drevesih, čim bližje vrha in nikoli na osamelcih ali mrtvih drevesih.
Čago odrežejo ročno z ostrim nožem, včasih s sekiro, kar najbližje vrhu drevesa, saj velja, da je tam najbolj nasičena s koristnimi snovmi.

Pobirajo jo spomladi in jeseni, saj ljudski zdravilci pravijo, da je največja koncentracija hranil spomladi, pred cvetenjem zelenja ali jeseni po padcu listov. Pozimi drevesa prenehajo z rastjo in prekinejo cirkulacijo hranil, medtem, ko je poleti čaga zaradi gostih krošenj težko dosegljiva. Čaga, ki zori v odročnih okoljih pri ekstremno nizkih temperaturah vsebuje več betulinske kisline.

Vedno se uporablja samo očiščen črni del, medtem ko ohlapen svetlejši del in del ob deblu nista primerna za uživanje. Ravno tako se ne uporablja izključno črna čaga velikih dimenzij, saj njena barva priča o tem, da je neaktivna in prestara za uporabo.

Kemična sestava gobe
V sestavi gobe se nahaja kompleks biološko aktivnih snovi: vodotopni pigmenti, združeni v kromogeni polifenolni ogljikov kompleks, triterpenoidi, kisline, steroli, smole, polisaharidi, lignin, vlakna, tanini in veliko število makro in mikro hranil, zlasti kalija in mangana.

Terapevtski učinek pri malignih tumorjih naj bi bil povezan z delovanjem sterolov in agarcina.
Vir : http://zdravotvet.ru/grib-chaga-poleznye-svojstva-primenenie-protivopokazaniya-polza-i-vred/

»ČAGIN ČAJ«
Tradicionalni altajski napitek

Altaj je najbolj ekološko območje Rusije. Zaradi prisotnosti velikega števila gostih nedotaknjenih gozdov, tajge in brezovih gajev se Altaj smatra za »pljuča« Rusije.

Brezalkoholni napitek Čaga »Čagin čaj« podjetja Magija trav iz Altaja je koncentriran napitek na osnovi gobe čaga, ki vsebuje edinstveno zmes polnovrednih organskih komponent, potrebnih za normalno presnovo organizma.

Za potrebe podjetja Magija trav iz Altaja se goba čaga ročno pobira le na divjih rastiščih v brezovih gozdovih tajge iz “živih” dreves. Pripravlja in proizvaja se po receptih tradicionalnih narodnih zdravnikov in zdravilcev (Šamanov). Tudi sušenje gobe čaga poteka na tradicionalen način – naravno, v dobro prezračevanih prostorih brez uporabe ogrevalnih naprav, pri nizkih temperaturah, brez neposredne sončne svetlobe.

Zaradi izbornih surovin, proizvodnje v ekološko čisti regiji in skrbnega pristopa h kakovosti izdelka, ima ta izdelek pravico nositi oznako »Eko-izdelek«.

Uporaba »Čaginega čaja«

Čagin čaj v altajski fitomedicini smatrajo za dragocen izvir moči narave. Pozitivno vpliva na bolnikovo počutje, telo nasiti z naravnimi snovmi, ima protivnetne in hemostatske lastnosti, vpliva na holesterol v krvi in spodbuja tvorbo zaščitnega filma na sluznicah organov. Ugodno vpliva na delovanje centralnega živčnega sistema, obnovo funkcij prebavil in celotnega imunskega sistema.

Redno uživanje napitkov na čagini osnovi pomaga ohraniti dobro počutje in vitalnost!

Pa še povezava do napitka “Čagin čaj”

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »