Pravilno uživanje čage varuje imunski sistem ib bistveno zmanjša priložnosti za nastanek bolezni ter upočasni proces staranja

Čaga (Inonotus Obliquus) je parazitski organizem- divja goba, ki raste na brezah, jelšah in bukvah. Tako imenovana sibirska čaga zori edino na brezi v Sibiriji in zelo mrzlih območjih severne zemljepisne širine, vključno z baltskimi regijami, Skandinavijo, Aljasko in severno Kanado, kjer temperature padejo do – 40 °C ali več za obdobje 2 do 3 mesecev letno, kar je potrebno za ohranitev njene najvišje rasti in moči. Le divja čaga vsebuje betulinsko kislino in najvišje vrednosti ostalih zdravilnih sestavin.

Zori 5-7 let in izčrpava drevo z izsrkavanjem njegovih sokov. Prava zdravilna sibirska čaga raste le na brezi in le ona ima edinstvene zdravilne lastnosti , ki jih dobi od svoje gostiteljice. Čaga je znanstveno razvrščena med gobe bazidiomicete in velja za najbolj zdravilno gobo od vseh 150, kolikor je evidentiranih v Sibiriji.
Prvi zapisi o drevesni gobi čaga datirajo ne prej kot iz 16 stoletja. Sibirska ljudstva so uživala čaj iz čage za vzdrževanje energije in boljše počutje.

Čaga je, vezano na raziskave, ena izmed najmočnejših adaptogenov (snov, ki spreminja odziv človeškega telesa na stres) med zdravilnimi gobami in drugimi zdravilnimi rastlinami ter organizmi.

Sestavine v čagi (betulinska kislina, polisaharidi, ß glukani, lanosteroli, vitamini, minerali ) pomagajo pri odpravi posledic stresa, podpiranju in pomoči pri krepitvi delovanja imunskega sistema, izboljšanju miselne sposobnosti,učinkujejo proti staranju-anti ageing,pri uravnavanju delovanja mišic in živcev, povečanju telesne zmogljivosti, zmanjšanju utrujenosti, izboljšanju odpornosti na bolezni, razstrupljanju organizma, boljšem spancu,…

Zahodni svet je spoznal čago v 70 letih preteklega stoletja iz romana Nobelovega nagrajenca Solženicina »Rakov oddelek« , kjer na dveh straneh opisuje iskanje čage, katera ga je rešila smrtonosne bolezni.

Tradicionalno so čago uporabljali v Rusiji, Skandinaviji in baltskih deželah tudi proti gripi, visokemu in nizkemu krvnemu tlaku, holesterolu, bolezni srca in povezane težave, artritisu in revmi, pri kroničnih bolečinah v mišicah in sklepih, sindromu kronične utrujenosti, prekomerni telesni teži, saj deluje kot zaviralec apetita, za izboljšanje koncentracije in spomina, proti višinski bolezni, pri diabetesu in prebavnih motnjah, celiakiji, alergijah, proti želodčnim bolečinam, za hormonsko ravnovesje ter kot pomoč pri hujših bolezenskih stanjih kot so rak in tumor.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »