Klasični RICE & BEANS

Fižolova skleda z basmati rižem

Potrebujemo
skodelico črnega fižola*
½ skodelice belega basmati riža
2 mladi čebuli
par strokov česna
1 zeleno papriko
1 skodelico jušne osnove
½ žličke sladkorja
1 žlica jabolčnega kisa
½ žličke kumine
1 žličko origana
sol in poper
olivno olje
eno limeto

Naredimo
Črni fižol za čez noč namočimo v vodo. Zdaj ga speremo in pri nizki temperaturi kuhamo slabo uro. Vodo solimo šele na koncu.
*Če bomo uporabili vloženega, seveda ta prvi del spustimo 😊

Za začetek pristavimo osoljeno vodo, v kateri bomo skuhali basmati riž (kar po navodilih iz embalaže).
V ponvi segrejemo olivno olje in počasi pražimo na kolobarje narezano mlado čebulo. Sčasoma primešamo sesekljan česen in na kockice narezano zeleno papriko. Reč pražimo kakšnih deset minut.

Dodamo skoraj ves črni fižol (par žlic – recimo 3- pustimo in speštamo z vilicami) in vse začimbe ter zalijemo z jušno osnovo. Na rahlem ognju kuhamo dobrih 20 minut, vsake toliko primešamo malo speštanega fižola in počakamo, da dobimo gostljato jed.

Serviramo z zajemalko basmati riža in rezinami limete.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »