Priprava kvašenega testa – cela znanost ali izi k pasulj?

Sama ideja o domači pripravi testa mi je vedno predstavljala celo popoldne, umazane prste in goro skled, ki jih z lepki ne moreš postavit v pomivalni stroj. Čisto po nesreči sem naletela na spletni blog »220 stopinj poševno«, kjer avtorica na zelo enostaven način predstavi to znanost kvašenega testa in kaj se med pripravo dogaja z moko in kvasom. Pa smo si z otroci vzeli tisto popoldne, umazali prste in eno skledo… in glej, ta reč je res enostavna 🙂

Potrebujemo
500 g pirine moke tip 630
20 g suhega kvasa
1 dl mlačne vode
sol
sladkor (recimo kokosov)

Vsak del priprave, ki sledi, ima svoje zakaj-e
V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamo. Vanjo zlijemo mlačno vodo (ali mleko), suhi kvas in malo sladkorja. Počakamo 10 minut, da se kvas speni. Sol posujemo po robu posode (in ne na kvasec). Sedaj vse skupaj zmešamo in gnetemo nekih 20 minut (toliko, da nam testo postane všečno).
Testo pustimo v posodi, jo pokrijemo s krpo, postavimo v pečico (neogreto oziroma na idealnih 30°C) in pustimo vzhajati približno 1 uro.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine