Hipokratove besede »Naša hrana mora biti naše zdravilo« so v današnjem času še posebej pomembne. Sodobna hrana lahko negativno vpliva na zdravje človeka. Zato je tako pomembno, da v vsakodnevno prehranjevanje vključimo naravno in zdravo hrano.

Olje sibirske cedre iz Altaja po svojih zdravilnih in prehranskih lastnostih nima analogov v naravi. Cedrini oreščki ali nam po nazivu bližje pinjole, so tam najvišje kakovosti in se nabirajo v ekološko čistih, nedotaknjenih predelih tajge. Z metodo hladnega stiskanja olja pa se zagotavlja ohranitev vseh biološko aktivnih sestavin.

Cedrino olje med drugim vsebuje redko pojavljajočo se gama-linolensko kislino, ki je pomemben element zdrave prehrane. Gama-linolenska kislina ima protivnetni učinek, spodbuja celjenje ran, preprečuje nastanek krvnih strdkov, zmanjšuje holesterol, sodeluje v presnovi lipidov, pospešuje razgradnjo maščob in prekomerne telesne teže.

Pred drugimi rastlinskimi olji se cedrino olje posebno ceni zaradi visoke vsebnosti vitaminov A, E, B1, B2 in harmonična kombinacija omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Vitamin A preprečuje razvoj očesnih bolezni, ohranja zdravo kožo in sluznico, znižuje raven holesterola. Vitamini B blagodejno vplivajo na stanje živčnega sistema, aktivirajo možgansko aktivnost, pozitivno vplivajo na rast, apetit, sposobnost učenja; izboljšajo absorpcijo kisika v tkivih kože, nohtov, las. Vitamin E vpliva na reproduktivno funkcijo, ima izrazit antioksidativni učinek in ščiti celično membrano. Glavni vir vitamina E so sveža rastlinska olja. Vsebnost vitamina E v cedrinem olju je 5-krat višja kot v oljčnem olju.

Cedrino olje je izjemno koristno, zlasti ob redni uporabi, saj:

  • normalizira metabolizem v telesu
  • izboljšanje delovanja živčnega sistema
  • preprečuje razvoja hipertenzije in ateroskleroze
  • pozitivno vpliva na vid in preprečevanje očesnih bolezni
  • pomaga v primeru razjed na želodcu in dvanajstniku
  • ter izboljšuje prebavni sistem;
  • je posebej primerno za ljudi, ki so izpostavljeni povečanemu stresu
  • ščiti telo pred toksini.

Priporoča se za vse, ki so bili oslabljeni po bolezni ali operaciji; pri zdravljenju opeklin, ozeblin in drugih obolenj kože.

Zaradi zgoraj naštetih edinstvenih lastnosti in množice koristnih učinkih na človeško telo na Altaju smatrajo, da je vsakodnevnim uživanje cedrinega olja osnova zdravega, bogatega in hranljivega prehranjevanja tamkajšnjih stoletnikov.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »