Matcho so kitajski taoisti in japonski zen budistični menihi že več kot 1.000 let uporabljali kot sredstvo za ohranjanje miru in jasnosti duha med dolgimi urami meditacije. Danes vemo, da je npr. L-teanin, aminokislina, koncentrirana v listih, ki se uporabljajo za pridobivanje matche, odgovorna za te nevropsihiatrične procese. L-teanin spodbuja emisije alfa valov v možganih, ki vplivajo na naše razpoloženje in sproščajo občutek sproščenosti in miru, ne da bi povzročali zaspanost. L-tanin pomaga tako povzročati stanje budne sprostitve, podobne tisti, doseženi z meditacijo.

Tradicionalna matcha v prahu ima štirikratno vsebnost L-teanina (39 mg na porcijo) v primerjavi z zelenim čajem v vrečki.

Nutricionisti priporočajo L-teanine tudi zaradi svojega ugodnega učinka na vzdrževanje ustreznih ravni dopamina in serotonina v telesu – snovi, ki so ključnega pomena za dobro počutje, ustvarjalnost in pripravljenost na izzive. Ti dve organski spojini igrata ključno vlogo v številnih procesih živčnega sistema, kot so spanje, motivacijske sposobnosti, sposobnost doživljanja užitka. Serotonin deluje kot nevromediator, kar pomeni “glasnik” telesa, ki prenaša informacije med možganskimi celicami. Njena ustrezna raven omogoča zaspanost in uravnava krvni tlak. Pomanjkanje serotonina povzroči slabo razpoloženje in veliko nagnjenost k depresiji. Dopamin je glavni nevrotransmiter iz skupine kateholaminov, izločenih v možganih. Glede na nedavne študije je dopamin osnova motivacijskih procesov, ki so odgovorni za našo pripravljenost za delovanje, učenje in spoznavanje.

Warvi samuraji so imeli običaj piti matcho pred ekspedicijami kot naravno energijsko pijačo. Matcha vsebuje visoke količine L-teanina in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem. Povišana raven energije po pitju skodelice matcha čaja lahko traja več kot šest ur. Kljub vsebnosti kofeina, pa po zaužitju matche niso značilni neželeni učinki, kot pri kavi – hiperaktivnost, visok tlak in živčnost. Tudi ni občutek viška energije, saj se kofein v rednih odmerkih porazdeli v krvi. 80 miligramov kofeina v skodelici matcha je enakovredno 90-150 miligramov v odmerku kave.

Lastnosti in zanimivosti

Primerjava 3g Sencha zelenega čaja z 240ml vroče vode in 2g matche v 100ml vode (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)

Katehini (catechins), ki jih vsebuje čaj matcha, ne pomagajo le v boju proti prostim radikalom, temveč imajo tudi antibiotične lastnosti in krepijo imunski sistem z antibakterijskim in protivirusnim učinkom. Ena skodelica čaja zagotavlja veliko količino vitaminov A in C, kalija, kalcija in železa v telesu.

Visoka vsebnost klorofila, zelenega pigmenta, ki daje listom zeleno barvo, ima značilnost, da pripomore izločanju toksinov. Količina klorofila v listih se poveča zaradi posebnega načina pridelave, ki vključuje senčenje čajnih rastlin tri tedne pred žetvijo. Zahvaljujoč temu, ima pristna japonska matcha lepo, intenzivno zeleno barvo.

Matcha je izredno bogata z antioksidanti

Primerjava matche z drugo, z antioksidanti bogato hrano

Antioksidanti so odgovorni za nevtralizacijo negativnih učinkov prostih radikalov: neuporabljeni atomi kisika, ki krožijo po telesu in napadajo zdrave molekule. Tvorba prostih radikalov se pospeši, npr. s kroničnim stresom, dodajamo jih v telo z ocvrtimi jedmi in s kontaminiranim zrakom. Antioksidanti odpravljajo proste radikale, obnovijo ravnovesje telesa in trajno podpirajo imunski sistem. Zaradi njihovega vpliva se počutimo bolj zdrave, postopki staranja pa se upočasnjujejo. Veliko količin antioksidantov lahko najdemo v svežem sadju in zelenjavi, matcha pa vsebuje najvišjo koncentracijo po lestvici ORAC.

Priprava matcha čaja

Priprava matcha čaja ni zahtevna, dolgotrajna in tudi ne zahteva posebnih sposobnosti. Gre za fin prah, ki ga je treba zmešati z vodo (ali poljubno tekočino, npr.rastlinskim mlekom, kokosovo vodo, limonado, smoothi, itd.). V ta namen lahko uporabite tako tradicionalno bambusovo metlico (jarko), penilec za mleko ali shaker za napitke.

Tradicionalni način priprave matcha čaja izhaja iz japonske čajne ceremonije (chanoyu). Za pripravo pijač, potrebujemo skledico (chawan), bambusovo metlico (jarko) in bambusovo žličko (chashaku).

V posodo postavite dve žlički matche, prelijte z 100ml vroče vode (največ 80° C) in močno zmešajte z metlico, dokler ne nastane gosta zelena pena.

Kako preprosta je priprava si lahko ogledate tudi tukaj

MOYA MATCHA
Moya Matcha matcho gojijo na Japonskem, v regiji Uji v Kyotu, že več kot 800 let znani po pridelavi najbolj kakovostnega zelenega čaja. Regija Uji je znana po plodnih tleh in čisti vodi. Rastline zelenega čaja imajo idealne razmere za rast zaradi hribov, ki zagotavljajo dobro sončno svetlobo, pogoste megle, ki ščiti nežne lističe pred zmrzaljo in veliko količino padavin.

Moya Matcha je natančno pridelana in nabrana na majhnih družinskih ekoloških čajnih poljih, iz rastlin, ki so posebej zasenčene pred direktno sončno svetlobo. Posledica tega procesa je večja vsebnost klorofila in L-Theanina, ter bogatejša, bolj zelena barva. Čaj je v majhnih serijah lokalno predelan na Japonskem, ter od tam poslan v svet. Vse to, da se zagotovi vrhunska svežina (za vse razrede Moya matche). Na ta način se ohranijo vse lastnosti čajnih lističev in ohranja visoke vsebnosti mineralov in antioksidantov.

Matcha premium je organic matcha najvišje kakovosti iz najmlajših, najbolj nežnih čajnih lističev 1. žetve. Uporablja se za tradicionalno čajno svečanost, ima bogat, blago sladek okus in kremasto strukturo, ter značilno, živahno zeleno barvo žada. Samo najbolj sveži, nežni listi so izbrani, posušeni in zmleti v prah.

Matcha tradicional je visoko kakovostna organic matcha z uravnoteženim, bogatim, trpko-sladkim okusom, kremasto teksturo in malazitno zeleno barvo. Zaradi polnega okusa je idealna za samostojno pitje, odlična pa tudi napitkih (latte), smoothijih in limonadah. Pridobivajo jo iz čajnih lističev 1. in 2. žetve. Sveže liste preberejo, posušijo in zdrobijo v prah.

Matcha daily / dnevna je visokokakovostna ekološka matcha 2. in 3. žetve z močnim okusom zelenega čaja in dolgotrajno trpkostjo. Močnejšega in bolj grenkega okusa v primerjavi z višjimi stopnjami matche. Odlična izbira za navdušence nad zelenim čajem in idealna sestavina za smoothije, sladoled in peko.

Pokukaj v našo Moya Matcha ponudbo 🙂

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »