Rožni koren ~ Rhodiola ~ zlata vredna korenina

Rožni koren (Rhodiola rosea) je avtohtono zelišče arktičnih in alpskih predelov Evrope ter Azije in Amerike.

Spada med adaptogene ~ mi jim pravimo kar »pametne« rastline 🙂

Te namreč v telesu delujejo prav tam, kjer jih najbolj potrebuje… prepoznajo težavo, vzpostavijo ravnovesje, pomirjajo in hkrati polnijo z energijo,…

Kot krepčilni tonik so jo uporabljali že stari Grki, Rusi in Skandinavci že stoletja z njo zdravijo anksioznost, depresijo in psihično utrujenost, v današnjem času pa je zaradi izjemno pozitivnih povratnih informacij vedno bolj priljubljena tudi pri nas.

»Rhodiola v možganih zbudi ta vesele celice« 🙂 Tako jo po domače opišemo Metke cvetke.

Bolj »znanstveno« lahko rečemo, da spodbuja hormonsko ravnovesje, kar posledično prinese več miru, manj stresa in boljše spanje. Vse skupaj pa seveda privede do splošnega boljšega počutja, tako na psihični kot fizični ravni.

Pa si poglejmo nekaj dokazanih dejstev…

Vsem adaptogenim rastlinam je skupno, da zmanjšajo negativne telesne reakcije na fizični in psihični stres. Tako se je rhodiola znašla v mogih raziskavah in s ponosom slavila pozitivne rezultate pri ljudeh z izgorelostjo, depresijo, psihično utrujenostjo, pretiranih nihanjem razpoloženja,…

Posebno mesto je dobila v študijah, ki so vključevale ljudi s težavami z depresijo, saj pozitivno deluje na nevrotransmiterje, ki vplivajo na razpoloženje in čustva ~ podobno kot antidepresivi ~ seveda brez strankih učinkov.

Temu sledi dejstvo, da ugodno vpliva na delovanje možganov in posledično na vse mentalne procese, boljšo koncentracijo, sposobnosti učenja ter na spomin.

Rastlina, ki vsebuje več kot 140 aktivnih učinkovin, se med drugim pohvali z močno dozo antioksidantov, ki igrajo pomembno vlogo pri imunskem sistemu ter kombinacijo hranil za fizično moč. Kar nekaj oboževalcev rhodiole najdemo med športniki, saj izboljša telesno vzdržljivost, kondicijo in regeneracijo.

Trenutni svet, v katerem živimo, nas s konkretnimi znaki spodbuja, da stopimo na »lojtro« in pogledamo celotno sliko. S pomočjo rastlin, ki delujejo tako celostno, pa dobimo psihično in fizično moč, da to sploh lahko storimo.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Dogodki

MagicRooty

Ponedeljek 10. junij od 9.00 ure dalje

Si upate in/ali želite probat Magic Rooty – čarobni napitek z adaptogeni in medicinskimi gobami za povečanje energije in koncentracije ter odlično počutje?

Preberi več »