TULSI ~ Sveta bazilika

Lat.: Ocimum Sanctum

Tulsi najdemo tudi pod imenom divja ali sveta bazilika, ki v ajurvedi pomeni ravno to ~ sveto rastlino. Če jo postavimo v prostor, nam bo z negativnimi ioni (ki so za nas pozitivni 😊) čistila in ščitila prostor, v nas pa spodbudila jasnost, sočutje ter odprto srce in um. Hindujci jo častijo s posebnimi obredi in ji že več kot 5000 let posvečajo pozornost kot zdravilni rastlini za telo, um in duha.

Tulsi s svojimi adaptogenimi lastnostmi na vsakega od nas deluje malce drugače. Adaptogene rastline ~ mi jim pravimo kar pametne rastline 😊 ~ namreč v telesu delujejo tam, ker to potrebuje. Zato splošno zanjo velja kar nekaj dejstev:

 • deluje protivnetno, protibolečinsko, protimikrobno, protiglivično,…
 • krepi imunski sistem
 • deluje proti prehladu in podobnim tegobam
 • lajša težave astme, bronhitisa in alergij
 • zmanjšuje zasluzenost
 • na splošno pozitivno deluje na pljuča in sinuse
 • odpravlja želodčne težave in spodbuja agni ~ prebavni ogenj
 • krepi črevesje in pozitivno deluje na prebavo
 • odpravlja težave s kožo
 • harmonizira um in spodbuja mentalne sposobnosti
 • predvsem pa pozitivno deluje na telo in duha

Tulsi uporabljamo na različne načine. Iz listov si pripravimo čaj, prah pa lahko umešamo tudi v različne jedi in celo kozmetične pripravke.

V raziskovanju te svete rastline smo se poglobile tudi v idejo, da jo lahko umešamo v vse mogoče jedi. Najprej nam seveda pade na pamet mešanje v raznovrstne super napitke, lahko tudi v solate, navdušile pa smo se, ko smo jo srečale v bolonjski omaki.

Nekako smo zaključile, da jo uporabimo povsod, kjer bi sicer uporabili našo klasično baziliko.

No data was found

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

PRESNETA SLADKORNA

Diabetes Mellitus, splošno znan pod imenom sladkorna bolezen, se nanaša na skupino bolezni, ki vplivajo na to, kako telo uporablja glukozo. Poznamo več vrst sladkornih bolezni. Dandanes najbolj pogosta je sladkorna bolezen tipa II, na katero lahko kar precej vplivamo sami. Preventivno se ji izognemo z zdravim načinom življenja, prehranjevanja, telesno aktivnostjo,… če pa se z njo vseeno srečamo, lahko s pomočjo narave tegobo kontroliramo ali pa celo odpravimo…

Preberi več »
Blog

KOKOSOVO…

Olje ali maščoba? To je zdaj vprašanje!
Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Dokler nismo poznali kokosa, se nas dilema ni kaj dosti dotikala. On, ona,… vse je bilo jasno. Olje za solato in maslo v pecivu. Zdaj vemo, kako so maščobe sestavljene, poznamo nasičene in nenasičene maščobne kisline ter posledično njihove lastnosti. Spoznali smo, da je olje pod določenimi pogoji maščoba, le-ta pa v toplejšem okolju postane olje…

Preberi več »