TULSI ~ Sveta bazilika

Lat.: Ocimum Sanctum

Tulsi najdemo tudi pod imenom divja ali sveta bazilika, ki v ajurvedi pomeni ravno to ~ sveto rastlino. Če jo postavimo v prostor, nam bo z negativnimi ioni (ki so za nas pozitivni 😊) čistila in ščitila prostor, v nas pa spodbudila jasnost, sočutje ter odprto srce in um. Hindujci jo častijo s posebnimi obredi in ji že več kot 5000 let posvečajo pozornost kot zdravilni rastlini za telo, um in duha.

Tulsi s svojimi adaptogenimi lastnostmi na vsakega od nas deluje malce drugače. Adaptogene rastline ~ mi jim pravimo kar pametne rastline 😊 ~ namreč v telesu delujejo tam, ker to potrebuje. Zato splošno zanjo velja kar nekaj dejstev:

  • deluje protivnetno, protibolečinsko, protimikrobno, protiglivično,…
  • krepi imunski sistem
  • deluje proti prehladu in podobnim tegobam
  • lajša težave astme, bronhitisa in alergij
  • zmanjšuje zasluzenost
  • na splošno pozitivno deluje na pljuča in sinuse
  • odpravlja želodčne težave in spodbuja agni ~ prebavni ogenj
  • krepi črevesje in pozitivno deluje na prebavo
  • odpravlja težave s kožo
  • harmonizira um in spodbuja mentalne sposobnosti
  • predvsem pa pozitivno deluje na telo in duha

Tulsi uporabljamo na različne načine. Iz listov si pripravimo čaj, prah pa lahko umešamo tudi v različne jedi in celo kozmetične pripravke.

V raziskovanju te svete rastline smo se poglobile tudi v idejo, da jo lahko umešamo v vse mogoče jedi. Najprej nam seveda pade na pamet mešanje v raznovrstne super napitke, lahko tudi v solate, navdušile pa smo se, ko smo jo srečale v bolonjski omaki.

Nekako smo zaključile, da jo uporabimo povsod, kjer bi sicer uporabili našo klasično baziliko.

Delite to novico s prijatelji

Podobne vsebine

Blog

Kaj vemo o SOJINI OMAKI?

Sojina omaka je ena najstarejših začimbnih omak, ki je iz vzhodnoazijskih dežel k nam prišla že v 17. stoletju. Domnevno kitajska mojstrovina se je v podobnih različicah kmalu znašla na japonskih, indonezijskih in drugih azijskih krožnikih. Tradicionalno narejena s fermentacijo soje in pšenice se dandanes izdeluje na dva načina…

Preberi več »