Lat.: Ocimum Sanctum
Tulsi najdemo tudi pod imenom divja ali sveta bazilika, ki v ajurvedi pomeni ravno to ~ sveto rastlino. Če jo postavimo v prostor, nam bo z negativnimi ioni (ki so za nas pozitivni 😊) čistila in ščitila prostor, v nas pa spodbudila jasnost, sočutje ter odprto srce in um. Hindujci jo častijo s posebnimi obredi in ji že več kot 5000 let posvečajo pozornost kot zdravilni rastlini za telo, um in duha.
Tulsi s svojimi adaptogenimi lastnostmi na vsakega od nas deluje malce drugače. Adaptogene rastline ~ mi jim pravimo kar pametne rastline 😊 ~ namreč v telesu delujejo tam, ker to potrebuje. Zato splošno zanjo velja kar nekaj dejstev:
- deluje protivnetno, protibolečinsko, protimikrobno, protiglivično,…
- krepi imunski sistem
- deluje proti prehladu in podobnim tegobam
- lajša težave astme, bronhitisa in alergij
- zmanjšuje zasluzenost
- na splošno pozitivno deluje na pljuča in sinuse
- odpravlja želodčne težave in spodbuja agni ~ prebavni ogenj
- krepi črevesje in pozitivno deluje na prebavo
- odpravlja težave s kožo
- harmonizira um in spodbuja mentalne sposobnosti
- predvsem pa pozitivno deluje na telo in duha
Tulsi uporabljamo na različne načine. Iz listov si pripravimo čaj, prah pa lahko umešamo tudi v različne jedi in celo kozmetične pripravke.
V raziskovanju te svete rastline smo se poglobile tudi v idejo, da jo lahko umešamo v vse mogoče jedi. Najprej nam seveda pade na pamet mešanje v raznovrstne super napitke, lahko tudi v solate, navdušile pa smo se, ko smo jo srečale v bolonjski omaki.
Nekako smo zaključile, da jo uporabimo povsod, kjer bi sicer uporabili našo klasično baziliko.